Behandling

Zenkers divertikulotomi

Zenkers divertikkel er en utposning øverst på baksiden av spiserøret. Utposningen skyldes at lukkemuskelen som sitter mellom svelget og spiserøret er stram.
Zenkers divertikkel gir ofte svelgevansker og plager med ufordøyd mat som kommer opp i svelget fra spiserøret en stund etter måltidet. Noen kan også få vekttap og dårlig ernæringstilstand hvis plagene blir veldig uttalt og har vart lenge. Dette gjelder oftest eldre pasienter. 

Zenkers divertikkel er ikke en vanlig tilstand, men vi ser det hyppigere hos eldre pasienter. Dette kan opereres ved at man skjærer over den øvre lukkemuskelen slik at maten vil gli ned i magesekken og ikke stoppe opp i utposningen.

Lukkemuskelen skjæres over med stapler- eller laserteknikk. Operasjonen krever innleggelse avhengig av hvilken teknikk man bruker. Ved staplerteknikk kan du vanligvis reise hjem dagen etter. Ved laserteknikk ligger du inne med ernæring på sonde i 3 døgn etter operasjon.

Før

Forberedelser før oppmøte på sykehuset

Les innkallingsbrevet nøye.

Hva skjer operasjonsdagen

Du må være forberedt på at det kan bli noe ventetid før operasjonen. Ta gjerne med lesestoff, musikk eller lignende. Ved oppmøte blir du tatt imot av sykepleier. Du vil få snakke med anestesilegen og kirurgen som skal operere deg.

Under

Operasjonen tar ca. 30-45 minutter. Du har full narkose under operasjonen (det vil si at du sover under operasjonen). 

Det vil bli lagt ned ernæringssonde gjennom nesa ned til magesekken under operasjon. Denne blir fjernet etter 3 dager.

Før hjemreise

Informasjon om operasjonsbeskrivelse og eventuell kontrolltime finner du på helsenorge.no

Etter

Du blir på overvåkningsavdelingen så lenge det er behov for det.

Ved staplerteknikk: Du kan ikke spise eller drikke på operasjonsdagen, men starte med flytende mat dagen etter operasjonen.

Ved laserteknikk: Du skal ikke spise eller drikke på 3 døgn, men vil få mat og drikke i denne perioden gjennom ernæringssonden lagt inn under operasjon.

Du vil få informasjon fra sykepleier og kirurg før hjemreise. Dersom det er aktuelt vil du få sykemelding, e-resept og/eller smertestillende medisiner. Operasjonsbeskrivelsen finner du på www.helsenorge.no

Når du har kommet hjem

Smerter

Smerter kan forekomme etter operasjonen, spesielt de første dagene. Ved behov for smertelindring kan du bruke paracetamol eller smertestillende som foreskrevet av kirurg. Antall tabletter tas som avtalt operasjonsdagen, følg anbefalt dosering som står på pakken påfølgende døgn. Sørg for å ha paracetamol hjemme etter operasjonen.

Mat

Du skal nå spise myk mat i 14 dager.
Flytende kost i en uke, most mat fra 2. uke (myk mat kan for eksempel være suppe, potetstappe, havregrøt, godt kokt pasta og fiskeboller) før du gradvis går over til mat med fastere konsistens. Prøv deg frem og kjenn etter hva som fungerer for deg, men det kan være lurt å ta det forsiktig og prøve mat som er lett å tygge godt (kjøttkaker, kokte poteter, brød uten skorper for å nevne noe) før du går over på mat med hardere konsistens som for eksempel knekkebrød, kjeks og ferske gulrøtter.

Aktivitet

Etter operasjonen er det viktig å unngå anstrengelser og tunge løft de første 14 dagene. 
Du kan øke grad av fysisk aktivitet etter hvert som tilstanden tillater det, men unngå trening i 3 uker. 

Bilkjøring

Du kan ikke kjøre bil når du er påvirket av medisiner eller har redusert reaksjonsevne. Trafikksikkerheten er ditt ansvar.

Sykemelding 

Sykemeldingsperioden vil variere ut fra arbeidssituasjonen, men den er ofte på 1-2 uker. Eventuell forlengelse av sykemelding gjøres hos fastlegen.

Oppfølging

Du skal på kontroll 3 måneder etter operasjonen.

Feber

De første dagene etter operasjonen kan du få en lett temperaturstigning. Dette er normalt, men ta kontakt med sykehuset dersom du har vedvarende feber over 38°-38,5° etter operasjonen.

Vær oppmerksom

Ved alle kirurgiske inngrep kan det oppstå bivirkninger og komplikasjoner. De vanligste bivirkningene er lette til moderate smerter i tunge og svelg. Det pleier å gå over etter ett par dager. Kan lindres med vanlig smertestillende uten resept.

En sjelden komplikasjon som kan oppstå under operasjonen er at det blir et lite hull på spiserørsveggen (perforasjon). Dette gror vanligvis spontant 4-5 dager etter operasjon. Et ubehandlet hull i spiserørsveggen kan gi infeksjon i brysthulen (mediastinitt). Dette forebygger vi ved at du får ernæring med sonde i 3 døgn etter operasjonen (ved laserteknikk). Du får syredempende medisin og antibiotika i de tre døgnene du ligger inne for å optimalisere sårtilheling og forebygge infeksjon i bysthulen.

Hvis du får feber, smerter i bryst/rygg/skuldre eller føler deg syk etter du har kommet hjem så ta kontakt med ØNH-avdelingen på telefon for å avklare hva du skal gjøre videre.

Ta direkte kontakt med sykehuset dersom du har tegn til komplikasjoner.

Kontakt

Lovisenberggata 17 Kirurgisk klinikk

Kontakt Kirurgisk klinikk

Lovisenberggata 17

Lovisenberggata 17

0456 Oslo

Praktisk informasjon

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

​Lovisenberg sykehusapotek finner du på sykehusets øst-fløy, med inngang fra forsiden. Åpningstider for publikum er mandag-fredag kl. 8:00 -16:00, tlf. 23 22 54 00

​Sykehusets kantine ligger i Lovisenberggt. 17, og kan benyttes av pasienter og pårørende. Åpningstider er mandag-fredag 10:00-13:30.

Kiosken i vestibylen i Lovisenberggt. 17 har åpningstider: 07:00-18:00, (lørdag: 10:00-16:00, søndag 11:00-16:00).

Det er gratis WiFi: "LDS-Gjest". Bruk av gratis WiFi skjer på eget ansvar. Det forutsettes av brukeren selv iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte sin datautrustning, og den informasjon som brukeren ønsker å utveksle.

​Du kan bruke din mobiltelefon de fleste steder, vis hensyn til medpasienter.  

​Postkasse finnes utenfor hovedinngangen i Lovisenberggt. 17. Frimerker fås kjøpt i kiosken.

TV er tilgjengelig på sykehusets dagligstuer. 

​Ventetider for de forskjellige behandlingstilbudene oppgis på Velg behandlingssted på helsenorge.no.
Se også vedlagte oversikt.

Ta hensyn hvis du fotograferer. Det er ulovlig å dele bilder av andre pasienter eller ansatte ved sykehuset uten samtykke.

Ta også hensyn slik at ikke arbeidet der du får behandling blir forstyrret. Hvis du er i tvil, henvend deg til personalet.