Tyggetube

Tyggetube (Chewy Tube) er et enkelt redskap for tyggetrening. Den bør ikke brukes til barn under ni måneder. Brukeren tygger på en gummisylinder med håndtak.

Tyggetuber

Foto: Brynhild Foshaug, TAKO-senteret

Sylinderen brukes til å styrke muskler og utholdenhet og til orofacial stimulering. Tyggetube kan også være fordelaktig å bruke ved munnstell og tannundersøkelse for å støtte kjeveåpning.

T
yggetuber fins i fire forskjellige størrelser og hardhetsgrader. Vær oppmerksom på at en tykkere tube er lettere å komprimere enn en tynnere. Belastningen på tyggemuskulaturen økes trinnvis med utgangspunkt i den muskelstyrken som er registrert ved innledende undersøkelse. Vanskelighetsgraden stiger ved å øke tiden for kompresjon eller antall tyggerepetisjoner. Når tilstrekkelig tyggeevne er oppnådd går man over til en hardere tyggetube.

Tyggetuben inneholder ikke PVC/lateks eller ftalater. Den kan rengjøres med vann og mild såpe og kan også kokes uten at materialet skades.

Rød mellomstor tyggetube og liten gul tyggetube kan kjøpes enkeltvis gjennom Mun-H-Center. Det finnes også tyggetreningspakke som inneholder rød og gul tyggetube gjennom BARNAS språksenter.

Klikk på Kjevestabilitet for munnlukke eller Tygging for å lese om trening med tyggetube.


Sist oppdatert 10.02.2022