Kjevestabilitet for munnlukke
Kjevestabilitet forutsetter tilstrekkelig utholdenhet og styrke i tyggemuskulaturen. Dette er en forutsetning for leppelukke og fingraderte tungebevegelser.
Nedenfor vil du finne noen enkle forslag til oralmotorisk trening og stimulering som kan bidra til å utvikle eller forbedre kjevestabilitet. Før du vurderer spesifikke øvelser vennligst les Retningslinjer for oralmotorisk trening. Legg merke til at et treningsopplegg må tilpasses den enkeltes behov og ferdigheter når det gjelder valg av øvelser og dosering.
Hensikt:
Øvelsene sikter på å øke kjevestabiliteten for å opprettholde munnlukke over tid.
Kontraindikasjoner:
Hindret nesepust
Holde-bite-tygge
Kontrollerte tyggeøvelser kan hjelpe en person til å utvikle gradert kjevelukking. Belastningen på tyggemuskulaturen økes trinnvis med utgangspunkt i den muskelstyrke som er registrert ved innledende undersøkelse.
Holde mellom tennene
Noen må begynne med å kun holde treningshjelpemidlet mellom jekslene. Ulike hjelpemidler som kan brukes er: Trespatel, bomullsrull, sugerør og tyggetube. En tykkere gjenstand krever mindre finjustert og relativt liten grad av kjevelukking. Vanskelighetsgraden økes ved at tykkelsen på gjenstanden reduseres, og at tiden gradvis økes.Ved bruk av tyggetuber, start med den røde som er tykkere enn den gule. Bevegelsen i kjeven skal gå rett opp og ned uten å skli til sidene, og antallet repetisjoner bør ikke provoseres utover dette. Kontroll av bevegelse er viktigere enn tempo.
Bite sammen
Når en person mestrer å holde den tynneste tyggetuben (gul) i 15 sekunder på hver side, kan man gå over til neste nivå; å bite. Vær nøye med at tyggetuben tygges/bites helt sammen når biteevnen vurderes. Når dette nivået mestres i 15 sekunder, kan man starte med tyggetrening på rød tyggetube. Ved bitetrening er den røde tyggetuben lettest. Kriteriet for å skifte til gul tube ved bitetrening, er at man klarer å komprimere tuben helt, ti ganger på hver side.
Tygge tyggegummi
Kjevestabiliteten kan vedlikeholdes ved å tygge tyggegummi, som også er med på å opprettholde tyggefunksjonen og tungebevegeligheten. For at dette skal være effektivt, er det viktig å passe på å tygge med lukkede lepper og belaste begge sider.
Klikk på lenken og se videoer om trening med tyggegummi og tyggetube.
Video: Oralmotorisk team ved TAKO-senteret