Lovisenberg innfører nytt opplæringskonsept

Dette betyr at klinisk personale øver på å oppdage somatisk forverring hos en pasient, samt å raskt iverksette nødvendige tiltak.

Publisert 05.06.2025
En gruppe mennesker som poserer for kameraet
Alexandra Faksvåg Skenteri, Forskningskonsulent og Sykepleier, SPHR Inger Wastøl, Led. spesialsykepleier og proACT koordinator, MED Maria Lund, Ledende spesialsykepleier og Sykehuskoordinator simulering, KIR.

Satsningen er en del av et bredt samarbeid om kompetanse mellom Medisinsk klinikk, Kirurgisk Klinikk og Senter for psykisk helse og rus. I den forbindelse er det utarbeidet en kompetanseplan for klinisk observasjon som primært er rettet mot sykepleiere, vernepleiere og leger som arbeider på sengepost. Kompetanseplanen består av tre moduler fra grunnleggende teori til praktisk ferdighetstrening og simulering.

En av de viktigste læringsaktivitetene er proACT, et opplæringskonsept som er anbefalt i nasjonale retningslinjer for tidlig oppdagelse av forverret somatisk tilstand.

Grunnkurset er et obligatorisk heldagskurs som gjennomføres felles for de tre klinikkene. Instruktørene består av erfarne overleger og spesialsykepleiere med klinisk erfaring innen akuttmedisin, intensiv, anestesi og akutt psykisk helsevern. I tillegg gjennomfører vi repetisjonskurs som finner sted i den enkelte klinikk, hvor lokale instruktører holder kursene.

Målet for kursene er at våre ansatte skal oppleve økt kompetanse, styrke ferdighetene sine og få større trygghet i å oppdage og håndtere lignende reelle situasjoner i sin arbeidshverdag.

Gjennom evalueringer forteller de ansatte at kursene er både gøy, nyttig og lærerike. At opplever at de kjenner seg i igjen i scenariene som trenes på, og at mengdetrening i teamarbeid og kommunikasjon er verdifullt. Videre sier ansatte at de setter pris på muligheten til å dele erfaringer på tvers av fagfelt og yrkesgrupper.

Erfaringene på et organisatorisk nivå viser at samarbeid om kompetanse er nyttig, og at systematisk og grundig arbeid skaper varige strukturer som gagner både ansatte og pasienter. Samarbeidet oppleves som ressurseffektivt og styrker fellesskapet."