Lungetrening sittende gruppe

Dette er en treningstime som hovedsakelig er laget for lungepasienter.

​Treningen består av styrke-, kondisjon- og bevegelighetstrening. Du trenger en stol, ellers er det ikke bruk for noe annet utstyr. Ha på deg klær du kan bevege deg i, og ha vann tilgjengelig. Treningstimen består av en oppvarming og en hoveddel med stasjonstrening. Vi jobber på en stasjon i tre runder på 40 sekunder. Mellom rundene har vi 30 sekunders pause hvor vi ønsker at du bruker hvilestillinger og leppepust. Hvor lang pause du vil ha mellom hver øvelse velger du selv.

Om du opplever ubehag som svimmelhet, brystsmerter etter unormal tungpust må du avbryte treningen.

1. Oppvarming

Her kommer en oppvarming, med enkle øvelser. Ta det rolig, målet er å forberede kroppen på treningen som kommer.

 

2. Reise og sette seg

Velg den vanskelighetsgraden som gjør at du blir sliten og får treningseffekt, men fortsatt klarer å gjennomføre alle tre rundene. Husk at du selv bestemmer tempoet.

 

3. Armhevinger

Velg om du vil gjøre armhevinger mot en vegg, eller mot en stolrygg. Husk at stolen bør stå mot en vegg så den ikke sklir fra deg. Om du ikke klarer å gjennomføre øvelsen i hele 40 sekunder gjør du så mange repetisjoner som du klarer på hver runde.

 

4. Gange på stedet

Velg selv hvilket tempo du går i, og hvor høyt du vil løfte beina. Du kan støtte deg til en stol om du trenger det.

 

5. Bevegelighet

Vi gjennomfører tre forskjellige øvelser i løpet av de tre rundene. Husk at målet er å gjøre så store bevegelser som mulig, ikke om å gjøre og gjøre øvelsen så fort som mulig.

 

6. Utfall

Utfall kan være vanskelig å få til, så øv gjerne på teknikken før du starter. Tenk at det er det fremste beinet som skal trenes, og pass på at du holder knær over tær, samt er rett i ryggen. Vi gjør en runde på hvert bein, og på den siste runden bytter vi bein halvveis.

 

7. Dips

Velg den vanskelighetsgraden som passer for deg slik at du klarer å gjennomføre alle tre rundene. Om du trenger lengre pauser enn vi gjør her, så tar du det.

 


Sist oppdatert 12.05.2020