Rekto-sigmoideoskopi

Rektosigmoideoskopi er en undersøkelse av endetarmen og den nederste delen av tykktarmen. Et endoskop er et 10-14 mm tykt, bøyelig instrument med et kamera på tuppen, som overfører bilder til en skjerm. Endoskopet føres inn gjennom endetarmen og den nederste delen av tykktarmen (sigmoideum). Vi kan undersøke om det er sykdommer i endetarm og nederste del av tykktarm. Vi kan også ta vevsprøver (biopsi) og eventuelt behandle enkelte tilstander direkte via endoskopet. 

Før

Forutsetningen for en vellykket undersøkelse er at den nederste delen av tarmen er ren. 

Du kan velge tømming på to ulike måter:
 

Alternativ 1: Toilax kombinasjonasjonspakning

Kjøp en kombinasjonspakning med 4 Toilax tabletter og en Toilax klystertube på apoteket.
 
Dagen før undersøkelsen tar du to Toilax-tabletter ved lunsjtid og to Toilax-tabletter om kvelden. Normalt tar det 5-10 timer før man merker effekt av tablettene.  2-3 timer før undersøkelsen tar du en Toilax klystertube. Ta av korken på klystertuben og smør eventuelt inn tuppen med vaselin eller annet glidemiddel. Før tuben forsiktig inn i endetarmen. Press på klystertuben slik at klystervæsken renner inn i tarmen.  Effekten av klystertuben kommer etter 10-30 minutter.


Alternativ 2: Klyxtømming

 Kjøp to stk 240 ml Klyx rektalvæske på apoteket. Ta ett Klyx kvelden før undersøkelsen og ett Klyx 2-3 timer før undersøkelsen.
 
Før du bruker Klyx kan du varme opp flasken i vannbad til kroppstemperatur. Smør eventuelt klysterspissen med vaselin eller annet glidemiddel. Før spissen forsiktig inn i endetarmen og press oppløsningen ut. Trekk spissen forsiktig ut mens du holder flasken sammenpresset (for å hindre tilbakesug). Forsøk å holde oppløsningen inne i ca. fem minutter. Virkningen kommer etter 5-20 minutter.

Fiberrikt brød, kornblandinger, linfrø eller frørike frukter/grønnsaker må ikke brukes siste 5 dager før undersøkelsen. Hvis du har tendens til forstoppelse er det en fordel å spise flytende mat (f.eks. supper og yoghurt) 1-2 døgn før undersøkelsen. Bortsett fra dette kan du spise som vanlig, også undersøkelsesdagen. Du må ikke bruke jerntilskudd de siste 7 dagene før undersøkelsen.


Hvis du bruker blodfortynnende medisiner er det viktig at du leser teksten nedenfor og følger instruksjonene.

Under

Under selve undersøkelsen ligger du på en undersøkelsesbenk. Det kan være behov for at du snur og vender på deg i løpet av undersøkelsen. En sykepleier kan av og til støtte med hånden på utsiden av magen for at endoskopet skal komme letter frem og for å redusere ubehag.

Gjør det vondt?

Tykktarmer er forskjellige. For mange gjennomføres undersøkelsen uten ubehag, mens andre har en tarm som er vanskeligere å undersøke. Undersøkelsen kan da bli litt smertefull og ta litt lengre tid. 

Ved rektosigmoidoskopi settes det co2-gass og vann inn i tarmen, noe som kan gi mageknip og luftsmerter. Dersom du slipper luft ut fra endetarmen underveis i undersøkelsen vil det bli mindre mageknip.

Vanligvis varer selve undersøkelsen fra 15 til 30 minutter. Som regel kan du reise hjem med en gang etter undersøkelsen. Er det utført behandling som krever observasjon må du være på sykehuset 1-2 timer etter undersøkelsen.

Etter

Vanligvis får du vite resultatet av undersøkelsen med en gang. Beskrivelsen av undersøkelsen vil også bli sendt til legen som har henvist deg. Det tar 3 - 6 uker å få svar på eventuelle vevsprøver som er tatt.

Du kan ikke selv kjøre bil hjem etter undersøkelsen hvis du har fått beroligende eller smertestillende medisiner.

Refusjon av apotekutgifter/utgifter til preparater

Har du fått skriftlig beskjed i innkallingsbrevet om at du må kjøpe preparater før du skal til time på sykehuset, så kan du få refundert utlegget. Eksempler på preparater er tømmingsmidler før gastromedisinske undersøkelser.

Vær oppmerksom

Hvis du får magesmerter som øker på, eller blødning fra endetarmen som ikke gir seg, må du kontakte sykehuset.

Komplikasjoner er svært sjeldne. Ved fjerning av polypper eller annen terapi kan det oppstå blødning, noe som vanligvis kan stanses under selve undersøkelsen. I svært sjeldne tilfeller kan det oppstå hull på tarmen, som kan kreve operasjon.

Kontakt

Lovisenberggata 17 Medisinsk poliklinikk

Kontakt Medisinsk poliklinikk

Oppmøtested

2.etg. Adkomst via parkeringsplass hovedinngang 1. etg. eller Øre-Nese-Hals inngang 2.etg (hjørninngangen).

Besøkstider

  • I dag 08:00 - 15:30
  • Mandag 08:00 - 15:30
  • Tirsdag 08:00 - 15:30
  • Onsdag 08:00 - 15:30
  • Torsdag 08:00 - 15:30
  • Fredag 08:00 - 15:30
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT

Lovisenberggata 17

Lovisenberggata 17

0456 Oslo

Praktisk informasjon

Ta hensyn hvis du fotograferer. Det er ulovlig å dele bilder av andre pasienter eller ansatte ved sykehuset uten samtykke.

Ta også hensyn slik at ikke arbeidet der du får behandling blir forstyrret. Hvis du er i tvil, henvend deg til personalet.

Forløpskoordinatorene er tilgjengelig mellom kl 08.00-15.30.

Seksjon døgn: Charlotte Schrøder – 24 07 44 00
Ruspoliklinikken: Torgeir Hjellnes – 24 07 44 00
Helse og arbeid: Gunn-Astrid Sørdal, Merethe Haavi Lybekk, Per Gunnar Gudmundsson - 24 07 44 00
Seksjon for gruppebehandling: Turid Haug - 24 07 44 00
Poliklinikk Grünerløkka: Ida Cathrine Jakobsen – 24 07 44 00
Poliklinikk Gamle Oslo: Tine Irene Høye – 24 07 44 00
Poliklinikk St. Hanshaugen: Grete Holstad - 24 07 44 00

Seksjon ambulant virksomhet
SOFT: Hassan Namvar - 995 02 495
APAS: Lars Kvisle - 24 07 44 00
Fact BGA: Hanne Wigaard - 947 87 825
Fact BGO: Eirik Ystad - 930 81 003
Fact BSH: Olav Andersen – 41 67 95 19


 

​Ventetider for de forskjellige behandlingstilbudene oppgis på Velg behandlingssted på helsenorge.no.
Se også vedlagte oversikt.

Det er gratis WiFi: "LDS-Gjest". Bruk av gratis WiFi skjer på eget ansvar. Det forutsettes av brukeren selv iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte sin datautrustning, og den informasjon som brukeren ønsker å utveksle.

​Du kan bruke din mobiltelefon de fleste steder, vis hensyn til medpasienter.  

​Postkasse finnes utenfor hovedinngangen i Lovisenberggt. 17. Frimerker fås kjøpt i kiosken.

TV er tilgjengelig på sykehusets dagligstuer. 

​Sykehusets kantine ligger i Lovisenberggt. 17, og kan benyttes av pasienter og pårørende. Åpningstider er mandag-fredag 10:00-13:30.

Kiosken i vestibylen i Lovisenberggt. 17 har åpningstider: 07:00-18:00, (lørdag: 10:00-16:00, søndag 11:00-16:00).

​Lovisenberg sykehusapotek finner du på sykehusets øst-fløy, med inngang fra forsiden. Åpningstider for publikum er mandag-fredag kl. 8:00 -16:00, tlf. 23 22 54 00

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.