IBS

Irritabel tarm-syndrom

Irritabel tarm-syndrom (IBS) er kjennetegnet av magesmerter ved endringer i avføringsmønsteret. Noen opplever plager med forstoppelse eller diaré. Noen har et vekslende og uforutsigbart avføringsmønster. Sykdommen er ikke farlig, men den kan være svært plagsom i dagliglivet og sette begrensninger for livsutfoldelsen. Tilstanden er kronisk dersom den har vart i over et halvt år. Alvorlighetsgraden varierer betydelig fra person til person. IBS rammer omtrent 15 av 100 i befolkningen.

Irritabel tarmsyndrom (IBS) kan gi plager som magesmerter, forstoppelse, oppblåsthet og diaré. Symptomene forverres ofte av stress og enkelte matvarer, men mange opplever god bedring med livsstilsendringer.

Les mer på helsenorge.no

Henvisning og vurdering

De fleste pasientene med IBS kan følges opp hos fastlegen og trenger ikke behandling eller utredning på sykehus. Noen pasienter opplever alvorlige plager og har derfor behov for vurdering hos spesialist. Før man henvises, anbefales det at grunnleggende utredning er utført, og dette bør det opplyses om i henvisningen fra fastlegen.

Henvisningen bør inneholde:  
  • Sykdomsdisposisjon i familien (cøliaki, autoimmun sykdom, inflammatorisk tarmsykdom, gastrointestinal og annen kreftsykdom)
  • Annen sykdom inklusive autoimmun sykdom
  • Symptombilde og symptomvarighet
  • Symptombilde inklusive tilleggssymptomer
  • Resultat fra relevant utredning (som endoskopi med histologi, cøliakiprøver, fekal kalprotektin og andre avføringsprøver og aktuelle blodprøver)
  • Behandlingsforsøk til nå

Utredning

Irritabel tarm syndrom kan vanligvis utredes av fastlegen. Diagnosen blir stilt basert på klassiske symptomer og ved å utelukke visse andre sykdommer som kan ha lignende symptomer. Slike tilstander kan være cøliaki, inflammatorisk tarmsykdom (som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt) og tarmkreft. Ofte er det tilstrekkelig å ta blodprøver og avføringsprøver for å utelukke disse tilstandene, men noen ganger er det nødvendig med henvisning til spesialisthelsetjenesten for endelig avklaring. Det kan være aktuelt å undersøke mage- og tarmkanalen ved for eksempel gastroskopi og koloskopi. Andre ganger er det behov for for eksempel ultralyd, CT eller MR-undersøkelser. Dette gjøres etter individuell vurdering av pasientens fastlege.

Behandling

Irritabel tarmsyndrom er en kronisk tilstand som kan endre seg over tid gjennom livet. I noen perioder kan pasienten være veldig hardt rammet, mens det i andre perioder er færre symptomer. Noen pasienter opplever også at symptombildet endrer seg over tid; for eksempel kan man i en periode oppleve forstoppelse som hovedproblem, mens det senere kan være diaré.

Et hovedprinsipp i behandlingen av IBS er å identifisere hva som er den eller de største utfordringene for pasienten, og å starte behandlingen rettet mot det problemet. Det finnes flere tiltak som kan være relevante, alt fra avspenningsteknikker og pusteøvelser til diettbehandling og medisiner rettet mot smerter, forstoppelse eller diaré. Nedenfor vil vi gå gjennom noen råd som kan hjelpe mange pasienter med IBS.

Generelle råd ved irritabel tarm-syndrom (IBS)

Mange opplever symptomlindring ved å følge noen generelle råd og det anbefales derfor å starte med disse. De generelle rådene baserer seg på NICE guidelines og anbefales som førstelinjebehandling

Les mer om generelle råd ved irritabel tarm-syndrom (IBS)
Foto: Havregrøt med bær

IBS-skolen

Flere helseforetak arrangerer kurs for pasienter med IBS. Det er vanligvis lagt opp til fysisk oppmøte og undervisning i grupper. Kursene går vanligvis over et par dager. Sjekk med fastlegen din hva slags tilbud som er tilgjengelig i ditt område.

Kliniske studier

1 klinisk studie er åpen for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.

Se flere kliniske studier

Oppfølging

Vanligvis sender sykehuset rapport til fastlegen din, der resultatet av undersøkelsene og vurderingene blir gitt. 

Les mer om irritabel tarmsyndrom på nettsiden til Nasjonal kompetansetjeneste for tarmsykdommer

Kontakt

Lovisenberggata 17 Medisinsk poliklinikk

Kontakt Medisinsk poliklinikk

Oppmøtested

2.etg. Adkomst via parkeringsplass hovedinngang 1. etg. eller Øre-Nese-Hals inngang 2.etg (hjørninngangen).

Besøkstider

  • I dag 08:00 - 15:30
  • Mandag 08:00 - 15:30
  • Tirsdag 08:00 - 15:30
  • Onsdag 08:00 - 15:30
  • Torsdag 08:00 - 15:30
  • Fredag 08:00 - 15:30
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT

Lovisenberggata 17

Lovisenberggata 17

0456 Oslo

Praktisk informasjon

Ta hensyn hvis du fotograferer. Det er ulovlig å dele bilder av andre pasienter eller ansatte ved sykehuset uten samtykke.

Ta også hensyn slik at ikke arbeidet der du får behandling blir forstyrret. Hvis du er i tvil, henvend deg til personalet.

Forløpskoordinatorene er tilgjengelig mellom kl 08.00-15.30.

Seksjon døgn: Charlotte Schrøder – 24 07 44 00
Ruspoliklinikken: Torgeir Hjellnes – 24 07 44 00
Helse og arbeid: Gunn-Astrid Sørdal, Merethe Haavi Lybekk, Per Gunnar Gudmundsson - 24 07 44 00
Seksjon for gruppebehandling: Turid Haug - 24 07 44 00
Poliklinikk Grünerløkka: Ida Cathrine Jakobsen – 24 07 44 00
Poliklinikk Gamle Oslo: Tine Irene Høye – 24 07 44 00
Poliklinikk St. Hanshaugen: Grete Holstad - 24 07 44 00

Seksjon ambulant virksomhet
SOFT: Hassan Namvar - 995 02 495
APAS: Lars Kvisle - 24 07 44 00
Fact BGA: Hanne Wigaard - 947 87 825
Fact BGO: Eirik Ystad - 930 81 003
Fact BSH: Olav Andersen – 41 67 95 19


 

​Ventetider for de forskjellige behandlingstilbudene oppgis på Velg behandlingssted på helsenorge.no.
Se også vedlagte oversikt.

Det er gratis WiFi: "LDS-Gjest". Bruk av gratis WiFi skjer på eget ansvar. Det forutsettes av brukeren selv iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte sin datautrustning, og den informasjon som brukeren ønsker å utveksle.

​Du kan bruke din mobiltelefon de fleste steder, vis hensyn til medpasienter.  

​Postkasse finnes utenfor hovedinngangen i Lovisenberggt. 17. Frimerker fås kjøpt i kiosken.

TV er tilgjengelig på sykehusets dagligstuer. 

​Sykehusets kantine ligger i Lovisenberggt. 17, og kan benyttes av pasienter og pårørende. Åpningstider er mandag-fredag 10:00-13:30.

Kiosken i vestibylen i Lovisenberggt. 17 har åpningstider: 07:00-18:00, (lørdag: 10:00-16:00, søndag 11:00-16:00).

​Lovisenberg sykehusapotek finner du på sykehusets øst-fløy, med inngang fra forsiden. Åpningstider for publikum er mandag-fredag kl. 8:00 -16:00, tlf. 23 22 54 00

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.