Aktivitet og øvelser etter skulderoperasjon uten restriksjoner

Denne nettsiden er for deg som har blitt operert i skulderen og ikke har noen restriksjoner for aktivitet og bevegelighet.

Aktivitet

Du kan bevege fritt i den opererte skulderen, men det er viktig at du tar hensyn til smertene.  Du kan bruke armen i daglige, lette aktiviteter.
Det er normalt å ha smerter etter operasjonen. De første dagene skal du derfor ta smertestillende jevnlig og til faste tider. Nedtrapping av smertestillende gjøres etter hvert som smertene avtar. Bruk av ispose/kulde kan lindre smerter, særlig etter aktivitet.

Øvelser:

Det er viktig å komme i gang med øvelser etter operasjonen. Det er vanlig å kjenne litt smerte, men øvelsene skal ikke gi betydelig økt smerte.
Her er et forslag til generelle sirkulasjonsøvelser og lett bevegelsestrening.  Hver øvelse gjøres 8-10 ganger, 2-3 pr dag. For å få hjelp til videre opptrening anbefaler vi at du begynner hos fysioterapeut 1-2 uker etter operasjonen. ​

 • Knytt og åpne hånden
• Bøy og strekk i albuen uten belastning. Fokus på å strekke helt ut i albuen.
• Hev og senk skuldrene: Løft skuldrene opp, hold kort, og slipp rolig ned.
• Trekk skulderbladene sammen: Med musklene mellom skulderbladene trekker du skulderbladene sammen. Hold og slipp.

Armføring nedover lår

 


La tyngden av armene hvile på lårene, og med armene godt understøttet lar du hendene gli frem mot knærne og etterhvert videre ned langs leggene.

Pendeløvelser

 


Støtt deg til eksempelvis en stolrygg med den ikke-opererte armen. Len overkroppen noe framover og gjør små pendelbevegelser med operert arm. Du kan variere mellom å pendle frem/tilbake, sidelengs og lage sirkler. Du kan også understøtte med den andre armen.
NB: Det er viktig at skulderen henger ganske avslappet ned når du utfører denne øvelsen.

Kontaktøvelser

 


Hold operert sides albue bøyd. Med den friske hånden presser du den opererte hånden svært lett utover, mens du holder igjen med operert arm slik at det ikke blir noen bevegelse. Videre kan du gjøre det samme mens du presser innover.
Det skal IKKE skje noen bevegelse av operert arm ved denne øvelsen, og du skal heller ikke ha mer smerter i etterkant.

Fremoverføring av arm på bord

 


Beveg hånden på operert side fram og tilbake på et bord eller lignende. Ved behov kan du gjerne bruke den andre armen til å lede øvelsen. Du kan bevege fram og tilbake, eller i sirkler.

Hva gjør jeg videre?

For å få hjelp til videre opptrening, anbefaler vi at du begynner hos fysioterapeut 1-2 uker etter operasjonen. Fysioterapeuten vil hjelpe deg med å følge opp treningen videre.
Du vil bli kalt inn til kontroll hos fysioterapeut etter ca. 6 uker, dette foregår i 2. etasje på kirurgisk poliklinikk. Ved lang reisevei gjennomføres kontrollen via telefon. 

Sist oppdatert 17.02.2023