Aktivitet og øvelser etter hofteproteseoperasjon

På denne siden viser vi hvordan du kan gå med krykker og i trapp, øvelser for tiden etter operasjon, og forsiktighetsregler for hoften.

De fleste kommer i gang med krykker første eller andre dag etter operasjonen. Det er lurt å prøve ut krykkegange i forkant av operasjonen, spesielt om du ikke har gått med krykker tidligere.

Som hovedregel kan du belaste det opererte benet med full tyngde. I praksis er det smertene som avgjør hvor mye du klarer å belaste. Du beholder krykkene til du føler deg trygg nok uten.

Krykkegange

Trepunktsgange

 


Diagonalgange

 

Trappegange

 


Gå opp med det ikke-opererte benet først. Gå ned med det opererte benet først. Krykken følger det opererte benet. Bruk gelender dersom dette fins, og ha begge krykkene i den andre hånden som vist på videoen.
Dette er for den første tiden etter operasjon. Du velger selv når du ønsker å gå normalt i trapp.

Forsiktighetshensyn

Når du bøyer deg fremover, for eksempel for å ta på strømper og sko, fører du knærne ut til siden. Dette for å redusere risikoen for at hoften går ut av ledd.

Ta på sko

 

Øvelser

Øvelsene kan du gjøre 2-3 ganger om dagen, ca 5-10 repetisjoner.

Vektoverføring

 


Start med lik vekt på begge ben. Legg det meste av vekten over på ett ben og så over på det andre.       
                                                                                

Knebøy

 


Stå med litt avstand mellom føttene med lik vekt på begge ben. Bøy lett i hofter og knær. Rett deg helt opp mellom hver knebøy.

Hoftebøy

 


Løft kneet ved å bøye i hoften. Pass på at du ikke løfter bekkenet under øvelsen. Dersom du har et trinn eller skammel, kan du bruke dette som vist på videoen.

Ben til siden

 


Stå på friskt ben. Før det opererte benet rett ut til siden, uten å løfte hoftekammen. Foten skal peke tilnærmet rett frem under hele øvelsen.

Hoftestrekk

 


Sett det opererte benet lite skritt bak. Strekk kneet, stram setet og kjenn at det strekker på fremsiden av hoften.

Sist oppdatert 15.12.2021