Kroppsstabilitet som forutsetning

En god, stabil kroppsstilling er nødvendig for å gjøre kontrollerte og effektive bevegelser med munn og ansikt.

Kroppsstabilitet som forutsetning

Foto: TAKO-senteret

Kroppsholdningen påvirker kjevestabiliteten som videre innvirker på munnlukking. Mangelfull kjevestabilitet kan for eksempel føre til sikling. Stabilitet i kropp og nakke er nødvendige forutsetninger før oralmotorisk trening igangsettes. Dette kan trenes opp eller støttes ved bruk av hjelpemidler.

Kroppsstabilitet er viktig for å kunne utføre komplekse bevegelser i armer, ben og hode. Med en stabil kropp som ikke er stiv, er det mulig å utføre sammensatte bevegelser i ansikts- og munnområdet. Orofacial kontroll, respirasjon og tale synes å fungere best med hodet i midtlinjen.

Ved dårlig sittestilling vil en person sannsynligvis kompensere ved å ta andre muskelgrupper i bruk for å understøtte de orofaciale bevegelsene.

Når ankler, knær og hofter holdes i 90 graders vinkel, med føttene støttet på et flatt underlag har personen en ideel og stabil sittestilling. Dette er oftest et godt utgangspunkt når oralmotoriske bevegelser skal innlæres. En person med spesielt utilstrekkelig stabilitet bør ha en spesialkonstruert stol for å støtte kroppen. Et alternativ er å være på gulvet og støtte barnet med din egen kropp når oralmotorisk trening og stimulering utføres.

Det anbefales å ta kontakt med fysioterapeut eller ergoterapeut via lokal helsetjeneste hvis du trenger råd om kroppsstilling og spesialstol. Du kan lese mer om kroppsstabilitet og oralmotorikk på sjelden.no.

Nakkestabilitet

Ved manuell orofacial stimulering må det gis fysisk støtte for å stabilisere hodet, som ellers har en tendens til å bevege seg som svar på stimuleringen. Dette kan føre til at andre muskelgrupper blir brukt for stabilisering og gjøre det vanskelig å stimulere de musklene du hadde tenkt. Det er viktig å tenke på at også personer med god nakkestabilitet har behov for støtte ved orofacial stimulering.

Sist oppdatert 10.02.2022