Fjerne matrester fra munn og lepper

Tungen brukes blant annet til å fjerne matrester fra munn og lepper. Hvis sidebevegeligheten er nedsatt kan matrester lett bli liggende. utgjør en risiko for aspirasjon til luftveiene, samt hull i tennene (karies) og tannkjøttssykdom.

Noen viktige hensyn og forberedelser må være på plass før oralmotorisk trening og stimulering igangsettes. Vennligst les Retningslinjer for trening. Legg merke til at et behandlingsopplegg må tilpasses den enkeltes behov og ferdigheter når det gjelder valg av øvelser og dosering.

Mål:

  • Bedre munnhygiene
  • Redusere sosialt stigmatiserende adferd knyttet til spising og drikking

Kontraindikasjoner:

  • Stramt tungebånd (ankyloglossi) som i sterk grad begrenser tungens bevegelsesomfang

NB! Eventuelle svelgproblemer og allergier bør være avklart ved valg av materialer eller matvarer i treningen. 

Tungestimulering

Ved stimulering inne i munnen brukes alltid engangshansker. Dette er spesielt viktig når personen er lett mottakelig for infeksjoner. Fukt fingrene for å unngå friksjon.

Start med å dra tre streker med en finger bakfra og forover på tungeryggen. Begynn med stimulering kun foran på tungen, men utvid til å starte lengre og lengre bak. Tegn deretter et kryss over tungeryggen. Gjentas tre ganger. Trykk og vibrer deretter mot tungespissen, og stryk tilslutt langs sidene av tungen. Kjenn gjerne at tungen gjør motstand.

Vær oppmerksom på at motstandsøvelser mot tungespissen er kontraindisert ved tungepress (protrusjon) og selvstimulerende aktive tungebevegelser fordi disse dermed kan forsterkes ytterligere.

Når personen er komfortabel med manuell berøring kan stimuleringen økes ved å bruke en fingerbørste eller baksiden av børstehodet på en elektrisk tannbørste for å tilføre vibrasjon. I dette tilfellet bør en enkel tannbørste velges som kun vibrerer, men ikke roterer.

Økt bevegelighet av tungespissen

Det er nødvendig at tungespissen kan beveges uavhengig av underkjeven for å utvikle et modent svelgmønster med tungespissen plassert bak fortennene i overkjeven. Likeledes er dette viktig for uttale av tungespisslyder (t, d, n, l). Laterale og vertikale tungespissbevegelser kan trenes ved bruk av en tungespisstrener.

Knyt en passe stor knute midt på en tanntråd. Fest tanntråden mellom tennene i et område som personen har vanskelig , men ikke umulig, og nå med tungespissen. Hold lett i begge ender av tanntråden. Be personen til å finne knuten med tungespissen, fortrinnsvis med lukket munn.

Legg litt mat, for eksempel en liten brødbit på målpunktet i munnen. Avhengig av personens treningsbehov kan brødbiten legges mellom overleppen eller underleppen og tennene, mellom kinnet og tennene, eller på tyggeflater eller bitekanter på tennene i henholdsvis over- og underkjeve. Be personen å fjerne maten med tungespissen. Husk å fjerne eventuelle matrester fra lepper og munn etter endt treningsøkt.

Slikke leppene

Målsettingen med følgende øvelser er å kunne fjerne matrester fra leppene. En mulighet er å bruke et speil slik at personen også kan få informasjonen visuelt om det kan være til hjelp.

Pek f. eks. med en q-tip eller enden av et sugerør på et bestemt sted på leppen som personen synes det er vanskelig, men ikke umulig, og nå med tungespissen. Instruer vedkommende om å treffe målet med tungespissen.

Legg litt mat (korn med yoghurt, kaviar, leverpostei) på leppen, og be personen slikke det vekk.

Sist oppdatert 10.02.2022