Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Lovisenbergansatt i årets Forsker Grand Prix

Marit Leine er sykepleier og doktorgradsstipendiat ved LDS, og skal representere Universitetet i Oslo som èn av ti deltakere til årets Forsker Grand Prix!

Publisert 27.06.2024
Sist oppdatert 02.09.2024
En kvinne som smiler til kameraet
Foto: Åsne Rambøl Hillestad, UiO.

Lyst til å være med? Les mer og meld deg på her...

Marit jobber på Medisinsk poliklinikk her på LDS, men bor landlig til på en gård på Ringerike. Hun forsker på helsekompetanse innen kreft.

- Vet du hvem du skal gå til for å få hjelp? Eller hvilke helsetilbud du har i nærmiljøet? Hvor finner du helseinformasjon og hvordan skal du klare å vurdere om informasjonen er bra? Forstår du alt legen sier? Og blir anbefalingene fulgt?

Det er dette helsekompetanse handler om; nemlig å finne, forstå, vurdere og bruke helseinformasjon for å ta vare på egen helse.

Hvis du blir rammet av kreft skjer det mye på kort tid. Det kan være vanskelig å ta innover seg, og du må håndtere både alvorlig sykdom og tøff behandling. Hvordan kan helsevesenet ruste de som har kreft til å stå i alt dette? Vi undersøker om oppfølging på helsekompetanse kan hjelpe.

- I forskningsprosjektet undersøker jeg om oppfølging av helsekompetanse innen kreft kan redusere sykdommer, gi bedre livskvalitet, øke sykdomsmestering og redusere helsekostnadene.

Lokal finale for deltakerne i Oslo avholdes onsdag 25. September. Her vil to av finalistene gå videre til den Nasjonale finalen i Oslo 28. september, hvor stipendiater fra hele Norge deltar.