Viggo Skar (1945–2024)

Viggo Øistein Skar døde 4. oktober 2024, 79 år gammel. Vi har mistet en kjær kollega som arbeidet hele 22 år ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, som kliniker, forsker og opphavsmann til Unger-Vetlesens Institutt.

Publisert 11.10.2024
En mann med briller

Minneord av Jørgen Valeur og Kari Tveito, foto: Brynhild Foshaug, LDS.

Viggo kalte seg selv en ekte innfødt i Oslo. Han vokste opp på Grorud, og kunne fortelle historier om slakting og tømmerhogging i bydelen hvor det den gang var mange bondegårder. Etter en snartur innom teologien, valgte han å studere medisin i Oslo. Der gikk han på kull med Anne Grete (1946–2013), som han etter hvert giftet seg med. De fikk tre barn, og familien betydde mye for Viggo. Stipendiatene hans visste godt at én ettermiddag i uka måtte han gå tidlig fra lab'en. Da skulle han trene selskapsdans med Anne Grete.

Mens kona valgte mikrobiologien som sitt fag, ble gastroenterologien Viggos vei. Interessen for fordøyelsessykdommer ble vekket da han var assistentlege på Kroghstøtten og senere ved IX. avdeling på Ullevål. Der ble han del av en gruppe assistentleger som fremdeles holder sammen, «Baromedisinsk forening». Viggo utviklet seg til en dyktig endoskopør, og disputerte som 44-åring på en avhandling om hvordan utposninger i tolvfingertarmen (såkalte juxtapapillære duodenaldivertikler) kan føre til gallestein: Duodenal diverticula, bacterial overgrowth and common bile duct stones. Doktorgradsarbeidet kombinerte på elegant vis teknisk svært krevende endoskopisk prøvetaking med intrikate mikrobiologiske og biokjemiske analyser. Deler av stipendiatperioden tilbragte han ved Karolinska Institutet, under veiledning av professor Tore Midtvedt (1934–). Viggo var med rette svært stolt av doktorgradsarbeidet og snakket ofte om dette, og om den spennende tiden i Stockholm.

I det gastroenterologiske miljøet er Viggo særlig kjent for utviklingen av diagnostiske pusteprøver. Hans isotopbaserte pusteprøver for diagnostikk av «magesårbakterien» Helicobacter pylori, ble benyttet av sykehus over hele landet. Sammen med Jacob Mosvold (1944–2012) opprettet han Norske Pusteprøver AS, som analyserte pusteprøvene. Firmaet ble senere kjøpt opp av Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Ved siden av klinikk og laboratorievirksomhet, var Viggo en innovativ forsker. Han brukte mye tid på å rekruttere og oppmuntre yngre kollegaer til forskning. Han veiledet flere stipendiater i løpet av karrieren, blant annet Kari Tveito og Håvar Blich Hope, som begge arbeidet ved Lovisenberg Diakonale Sykehus. Med utgangspunkt i hans store og årelange innsats har det indremedisinske forskningsmiljøet ved sykehuset utviklet seg i betydelig grad. I 2011 ble Viggos store drøm om et klinikknært medisinsk forskningsinstitutt ved Lovisenberg Diakonale Sykehus virkelighet, da Unger-Vetlesens Institutt ble stiftet. Forskningsenheten har så langt produsert over 450 publikasjoner og 10 doktorgrader, og har en rekke pågående eksternt finansierte prosjekter. Instituttets leder fra 2015, Jørgen Valeur, ble i 2023 ansatt som professor, og Unger-Vetlesens Institutt fikk dermed en formell tilknytning til Universitetet i Oslo. Viggo fulgte nøye med, helt til det siste, og gledet seg stort over instituttets fremgang og konsolidering.

Viggo var en varm og omsorgsfull person, en begavet og humoristisk taler og en original og Reodor Felgen-aktig gründer som vil bli dypt savnet. Vi lyser fred over Viggos minne og sender varme tanker til hans kjæreste Anne og alle i familien.