Endoskopisk injeksjon av hyaluronsyre i stemmebånd, poliklinisk behandling

Hyaluronsyre-injeksjon i stemmebånd er en behandling for å øke volumet av stemmebåndet for å bedre stemmekvaliteten. Dette gjøres for eksempel ved lammelse av stemmebånd.

Hyaluronsyre finnes naturlig i huden, men kan også injiseres som en «filler» for å øke volum i vevet vårt hvis det er ønskelig.

Restylane er et av produktnavnene på hyaluronsyre som brukes i kosmetiske behandlinger og som også kan brukes i stemmebånd. Hensikten med å øke volumet på stemmebånd er å oppnå bedre kontakt mellom stemmebåndene slik at man kan få bedre stemme.

Før

Du kan spise og drikke som vanlig før timen.
 
I forkant av behandlingen vil du få beroligende medisiner, du kan derfor ikke kjøre bil etterpå.

Kan jeg gjennomføre behandlingen dersom jeg er gravid eller ammer? 

Det er ikke anbefalt å gjennomføre denne behandlingen dersom du er gravid eller ammer. Snakk med legen om dette slik at det eventuelt kan planlegges behandlingsoppstart ved et senere tidspunkt.

Under

Behandlingen gjennomføres på poliklinikken i lokalbedøvelse. Du er våken og sitter i en stol under hele prosedyren. Noen pasienter vil først få beroligende tabletter.
 
Du får strimler med lokalbedøvelse i nesen. Disse skal virke i cirka 30-40 minutter. Strimlene blir så tatt ut og legen fører en slange med et kamera inn i nesen og bak i svelget. Deretter drypper vi lokalbedøvelse ned på stemmebåndene. Underveis kan det hende du blir bedt om å bruke stemmen.
 
Når du er godt bedøvet vil legen føre en nål gjennom slangen i nesen og injisere Restylane i stemmebåndene.
 
Du kommer ikke til å kjenne selve stikket, siden du har fått lokalbedøvelse. Noen pasienter kan kjenne ubehag når slangen føres inn og bakover i nesen. Dette vil som regel gi seg når slangen kommer på plass. 

Behandlingen tar cirka 1 time.

 

Etter

Etter behandlingen er ferdig kan du dra hjem. Ettersom du er bedøvet i svelget skal du vente i 30-60 minutter med å spise og drikke. I dagene etter behandlingen er det viktig å ha stemmehvile for å oppnå best mulig effekt. Legen vil avtale med deg hvor lang denne stemmehvilen bør være, men det vanligste er cirka 3 dager.  
 

Oppfølging

Etter behandlingen settes du opp til en telefontime med lege for å snakke om effekten av behandlingen. Behandlingen er ikke permanent og gjentas gjerne etter noen måneder dersom den har effekt.



 

Vær oppmerksom

Bivirkninger og komplikasjoner

Det er lite bivirkninger forbundet med behandlingen. Noen vil kunne oppleve nesetetthet og sårhet i nesen i dagene etterpå.
 
Steroidespray til nesen kombinert med avsvellende nesespray, for eksempel Otrivin samt olje- og saltvannsspray kan skrives ut av legen for å dempe dette.

Kontakt

Lovisenberggata 17 Øre-nese-hals

Kontakt Øre-nese-hals

Oppmøtested

For deg som har avtale på sykehuset, se innkallingsbrev for oppmøtested.

Lovisenberggata 17

Lovisenberggata 17

0456 Oslo

Praktisk informasjon

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

​Lovisenberg sykehusapotek finner du på sykehusets øst-fløy, med inngang fra forsiden. Åpningstider for publikum er mandag-fredag kl. 8:00 -16:00, tlf. 23 22 54 00

​Sykehusets kantine ligger i Lovisenberggt. 17, og kan benyttes av pasienter og pårørende. Åpningstider er mandag-fredag 10:00-13:30.

Kiosken i vestibylen i Lovisenberggt. 17 har åpningstider: 07:00-18:00, (lørdag: 10:00-16:00, søndag 11:00-16:00).

Det er gratis WiFi: "LDS-Gjest". Bruk av gratis WiFi skjer på eget ansvar. Det forutsettes av brukeren selv iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte sin datautrustning, og den informasjon som brukeren ønsker å utveksle.

​Du kan bruke din mobiltelefon de fleste steder, vis hensyn til medpasienter.  

​Postkasse finnes utenfor hovedinngangen i Lovisenberggt. 17. Frimerker fås kjøpt i kiosken.

TV er tilgjengelig på sykehusets dagligstuer. 

​Ventetider for de forskjellige behandlingstilbudene oppgis på Velg behandlingssted på helsenorge.no.
Se også vedlagte oversikt.

Forløpskoordinatorene er tilgjengelig mellom kl 08.00-15.30.

Seksjon døgn: Charlotte Schrøder – 24 07 44 00
Ruspoliklinikken: Torgeir Hjellnes – 24 07 44 00
Helse og arbeid: Gunn-Astrid Sørdal, Merethe Haavi Lybekk, Per Gunnar Gudmundsson - 24 07 44 00
Seksjon for gruppebehandling: Turid Haug - 24 07 44 00
Poliklinikk Grünerløkka: Ida Cathrine Jakobsen – 24 07 44 00
Poliklinikk Gamle Oslo: Tine Irene Høye – 24 07 44 00
Poliklinikk St. Hanshaugen: Grete Holstad - 24 07 44 00

Seksjon ambulant virksomhet
SOFT: Hassan Namvar - 995 02 495
APAS: Lars Kvisle - 24 07 44 00
Fact BGA: Hanne Wigaard - 947 87 825
Fact BGO: Eirik Ystad - 930 81 003
Fact BSH: Olav Andersen – 41 67 95 19


 

Ta hensyn hvis du fotograferer. Det er ulovlig å dele bilder av andre pasienter eller ansatte ved sykehuset uten samtykke.

Ta også hensyn slik at ikke arbeidet der du får behandling blir forstyrret. Hvis du er i tvil, henvend deg til personalet.