Spiseobservasjon
Spiseobservasjon er en viktig del av undersøkelsene vi gjør av oralmotoriske funksjoner. Hva ser vi etter under en spiseobservasjon?
- Spising er en viktig del av livet som også gir oss opplevelser. Måltidene har stor betydning for det sosiale fellesskapet. Samtidig er spising en kompleks aktivitet mellom ulike muskler og nerver som jobber sammen, forteller logoped Mari Stølen.- Gjennom spiseobservasjoner får vi informasjon om hvordan personen bruker kroppen, ansiktet og munnen. Vi ser på hvordan personen tygger, sitter, forhold i munnhulen, bevegelser personen gjør, type mat og drikke personen kan spise og hvor lang tid det tar.
For å kunne se hva som er annerledes er det nødvendig å vite hva som er vanlig og hva som kreves for å spise ulike typer mat på en effektiv og trygg måte. I teksten vil vi si noe om hva vi ser etter når vi gjennomfører spiseobservasjon på TAKO-senteret.
Ulike typer mat og drikke
I spiseobservasjon er det viktig å se hvordan en spiser ulike konsistenser fordi vi tygger og bearbeider ulikt avhengig av konsistens. Derfor har ofte personen med seg noen typer mat som de vanligvis spiser.
Sittestilling
Hvordan personen sitter, betyr mye for spising. Det å holde hodet i en oppreist og rett posisjon er idealet. I praksis ser vi at mange strever med å sitte godt uten ekstra støtte. Det er verdt å merke seg om de har andre strategier for å få mer støtte, f.eks. ved å legge haken i en hånd. Noen trenger en spesialstol for å få god nok støtte til å kunne tygge og svelge mat og drikke effektivt. Andre sitter godt på en vanlig stol.
Forhold i munn og ansikt
Vi ser etter strukturelle forhold som kan gjøre det vanskelig å lukke leppene, flytte mat og drikke i munnen, svelge effektivt og rense munnen for matrester. Passer underkjeven og overkjeven sammen, eller er det bittavvik som kan påvirke tygging og spising? På TAKO-senteret ser vi på dette sammen med tannlege eller tannpleier. Hvordan ser tungen ut? Noen har en tunge som ser stor ut, noe som kan skyldes at den er stor i forhold til munnen, men det kan også skyldes nedsatt muskelspenst og at tungen derfor er «slapp» og ligger langt frem i munnen. I en del tilfeller finner vi at stramt leppe- eller og tungebånd begrenser bevegeligheten.
Motorikk og sensorikk
Koordinasjon mellom kjeve, lepper, tunge og kinn er viktig for å kunne håndtere mat og drikke effektivt. Det forutsetter nøyaktig samspill mellom motorikk og sensorikk. Ved spiseobservasjon ser vi etter hvordan maten tygges, om munnen er lukket og om de bruker roterende bevegelser i kjeven. En del presser tungen opp mot ganen for å bearbeide maten. Tempo på bevegelser og hvor mye maten tygges er også viktig å legge merke til. Noen tygger kun på den ene siden eller strever med å samle maten før svelging. Vi ser på hvordan de bruker leppene, blant annet om de kan runde leppene for å drikke av flaske eller sugerør. Hos noen kan vi se bevegelser på haken fordi personen bruker hakemuskelen (mentalis) til å skyve underleppen opp når de skal lukke munnen.