Utvide toleransen for smaker og konsistenser

Når et barn skal utforske nye smaker og konsistenser skal det ikke være et press om at maten må svelges. Gi heller noen alternative matvarer som barnet kan velge mellom og selv har lyst til å prøve.

Smak med bomullspinne

Foto: TAKO-senteret

Det kan ta lang tid å bli vant til nye smaker, og det vil derfor være fornuftig å prøve ut kun en ny smak av gangen i minst en uke. Smaksprøver kan gis dråpevis f. eks. på en bomullsrull eller tyggetube.

Forberedende aktiviteter som å være med og handle maten og delta i matlagingen kan være en positiv tilnærming til å utvide toleransen for smaker og konsistenser. Dette gir muligheter til å benytte flere sanser som å se maten og kjenne med hendene før den skal inn i munnen.

Det kan være gunstig med orofacial stimulering i forkant av smakstilvenning eller at man jobber med manuell stimulering rundt og i munnen parallelt med smaksprøver.

Under arbeid med konsistenstilvenning bør det anvendes bare en enkelt smak av gangen, men variere konsistensen. Hvis du for eksempel introduserer eple, kan personen forsøke litt friskt eple, eplekompott, eplejuice og eplemos.

Sist oppdatert 10.02.2022