Duchennes muskeldystrofi: Trening kan øke gapeevnen

Gapeøvelser og tyggetrening bør inngå i daglig trening for gutter med diagnosen Duchennes muskeldystrofi (DMD) fra ung alder til voksen.

Publisert 20.05.2019
Sist oppdatert 13.06.2019
vesna-og-stefan_4.jpg

Logoped Vesna Stoilkovic og spesialtannlege Stefan Axelsson. Foto: Brynhild Foshaug

Spesialtannlege Stefan Axelsson og logoped Vesna Stoilkovic ved TAKO-senteret forteller at de har hatt tverrfaglig oppfølging av gutter og unge menn med DMD gjennom flere år. De har valgt å fokusere på å opprettholde munnfunksjoner og kjevebevegeligheten gjennom individuelt tilpassede treningsprogrammer og ved å motivere til trening hjemme. 

Prøvd ut øvelser 

På TAKO-senteret har guttene prøvd ut øvelser for å opprettholde gapeevnen, bedre styrken og utholdenheten i tyggemusklaturen. Det er gitt råd om å spise matvarer som gir tyggeutfordringer, for eksempel harde grønnsaker kuttet i strimler. Tygge sukkerfri tyggegummi og bruke tyggehjelpemidler som ChewyTube er ofte en del av treningen. Som et resultat av hyppig utført trening, har mange klart å opprettholde eller til og med øke gapeevnen.

Utfordringer med munnhelse

DMD er en fremadskridende nevromuskulær tilstand som bare rammer gutter. Årsaken til sykdommen er en mutasjon i genet som produserer muskelproteinet dystrofin. DMD fører til økende muskelsvakhet og begrensninger i bevegeligheten i leddene (kontrakturer). Ansikts- og kjevemuskulaturen blir også affisert, noe som fører til utfordringer med bl.a. munnhelse, spising og tale. Kontrakturer i kjeveleddene kan føre til redusert gapeevne. Du kan lese mer om diagnosen på Frambu sine nettsider.