Kongens fortjenstmedalje

Trond Sundby Halstensen fikk medaljen overrakt av ordfører Marianne Borgen 13. februar. Halstensen har vært sentral innen cøliakimiljøet i Norge og på Lovisenberg i en årrekke, og bl.a. vært opptatt av pasienter med plager som kan være forårsaket av en udiagnostisert cøliaki.

Publisert 13.04.2023
Sist oppdatert 14.04.2023
En mann og kvinne som smiler
Foto: Cøliakiforeningen

Det var Norsk cøliakiforening (NCF) søkte om at han skulle få medaljen.

Halstensen har i mange år har bidratt med uvurderlig faglig støtte og hjelp til både foreningen og enkeltpersoner og har bidratt til økt livskvalitet for mange med cøliaki. Han har talt pasientgruppens sak på høring i Stortinget og reist land og strand rundt for å holde foredrag.

I sitt profesjonelle arbeid har han blant annet vært veldig opptatt de mange pasientene som har plager som man ikke helt forstår, og som kan være forårsaket av en udiagnostisert cøliaki.

Ganske tidlig i sitt medisinske forskningsarbeide, rett etter at han forsvarte doktorgraden sin fikk han Anders Jahres medisinske pris, som henger svært høyt både i og utenfor Norge. Denne viktige forskning var i verdensklasse. Her utførte han mye arbeid innen slimhinne-immunologi og publisert dette i svært tunge tidsskrifter. 

Han har også vært rådgiver for Norsk cøliakiforening, og cøliakere kan sende inn spørsmål om sin sykdom som Halstensen da besvarer på en chatte-telefon i sin egen fritid to timer pr. uke. Dette vitner om et stort engasjement og en interesse for pasientenes ve og vel som er spesiell. 

På tross av sin oppgave som eneforsørger har han alltid hatt et brennende engasjement for cøliakisaken og har funnet tid til å veilede en rekke PhD kandidater til å fullføre sine doktorgradsarbeider. ​